СПЕШЪЛТИ КАФЕ BRUNCA MARESPI, COSTA RICA (RED HONEY) 250гр.
Дегустационни нотки: ябълка, грейпфрут, вишна, средно-висока киселинност, средно
тяло, висока сладост
Произход Коста Рика
Регион Pérez Zeledón,
Buenavista
Farm Beneficio Marespi S.
A.
Производител: Olman Ureña Ulloa
Fermentation Red Honey
Сорт: Arabica Red Catuaí
Надморска височина: 1600
- 1850m
Omni Light профил за печене (подходящ за еспресо | филтър)
Насладете се на едно уникално кафе изпечено специално от Богдан Джорджеску - Световен вицешампион по печене на кафе и румънски национален шампион.
Производителят Олман Уреня, трето поколение фермер, притежава и произвежда кафе във фермата
си повече от 25 години. Микромелницата Marespi (известна още като Beneficio),
където се обработва нейната микропартида Red Honey в Коста Рика, е
най-съвременна. Тя включва тераси за сушене на слънце, високи
легла за по-внимателно и прецизно сушене ,оранжерия и специално проектирани барабанни
сушилни.
Всяка партида кафе, преминаваща през Мареспи, е напълно отделена, за да се
гарантира пълна проследимост и постоянно качество на кафеените черешки. Самата мелница
се намира наблизо, между районите Централна долина и Тарразу в Коста Рика;
Идеално местоположение, което им позволява да обработват кафе от
най-добрите ферми в тези известни райони на отглеждане. Honey процеса стана донякъде популярен за различен вкусов профил в много страни с кафе през
последните няколко години. Използвайки този метод, кафените череши се
депулпират, но не изцяло. Остатъците от пулпа след това ще ферментират в зърна
– като операторите на мелницата изсушават и въртят зърната много внимателно,
така че да няма шанс за гниене, което би могло да развали партидата. Когато се
прави правилно, какъвто е случаят с микролота Costa Rica Honey на г-н Ureña,
процесът води до профил на чаша с много приятен вкус, с подчертана сладост,
тяло и цитрусови нюанси.
Сорт Арабика - Arabica Variety Red Catuai
Кръстоска между високопроизводителния Mundo Novo и компактния Caturra,
направена от Instituto Agronomico (IAC) на щата Сао Пауло в Кампинас, Бразилия.
Растението е високопродуктивно в сравнение с Bourbon, отчасти поради малкия си
размер, което позволява на растенията да бъдат близко разположени; Този сорт
може да бъде засаден при почти двойна плътност. Формата на растението прави
сравнително лесно прилагането на лечения срещу вредители и болести.
Характеризира се ниска височина; Red Catuai е по-малко компактен от Caturra.Той
е много чувствителен към ръжда от листа на кафе. Catuaí произлиза от Guarani
multo mom, което означава "много добър". Има видове с жълти плодове и
червени плодове и оттогава има много селекции в различни страни. Сортът е
създаден през 1949 г. от кръстоска между Caturra Yellow и Mundo Novo и
първоначално е наречен H-2077.
Сортът стартира в Бразилия през 1972 г. след селекция на родословието (селекция
на отделни растения от последователни поколения) и е в широко отглеждане там. В
Бразилия има няколко линии Catuai; Някои се отличават с високата си
производителност. Линиите на Catuaí, прехвърлени в Централна Америка, изглеждат
по-малко продуктивни; Проучвания от Хондурас и Коста Рика установяват, че не са
наблюдавани значителни разлики в производителността между Caturra и Catuaí.
Това е икономически важно в Коста Рика, където през 1985 г. е въведен
жълтоплоден Catuai, чиито потомци се разпространяват широко в цялата страна.
Въведена е в Гватемала през 1970 г.; в момента около 20% от производството на
страната е Catuai. Тя има незначително присъствие в други страни от Централна
Америка.
Сравнително скорошната поява на стил на обработка,
известен като "honey",
стана известен в страните производителки на кафе в Централна Америка, може би
най-вече в Коста Рика. Този процес запазва някои от желаните характеристики на
напълно ферментирало натурално кафе (тежко тяло, сладко -плодово с по-ниска киселинност, дълбоки нотки
на шоколад), като същевременно ускорява значително процеса на сушене и намалява
някои от рисковете от увреждане, мухъл и други дефекти, което може да се случи с напълно непокътната
кафена череша на тераси или сушилни маси. Най-очевидната полза от “”honey” процеса е скоростта и ефективността на процеса на сушене, както
и различните вкусови характеристики, които могат да възникнат чрез ферментация
и експозиция. От друга страна, откритият плодов материал създава по-голям риск
за производителите, тъй като изисква повече работа по сушене, за да се
предотврати появата на примеси. Тези кафета също често имат неравномерен или
непоследователен външен вид в зелените си форми, което може да бъде
непривлекателно за пекарите, които са свикнали с по-равномерната чистота на
измитото / измито кафе. /washed coffee/
Бърза покупка