Finca El Jardin, Colombia (Natural) Специално кафе
Насладете се на едно уникално кафе от Етиопия изпечено специално от Богдан Джорджеску - Световен вицешампион по печене на кафе и румънски национален шампион.
Cupping
notes:
Череша, сини сливи, ром, средна винена киселинност, висока сладост, плътно тяло
КОЛУМБИЯ
Регион: Алхесирас, Хуила
Ферма: Ел Жардин
Производител: Едуин Самбрано
Сорт Арабика: Катура
Метод на обработка: Натурален
Надморска височина: 1600 м.
Finca El Jardín се намира в северната част на Хуила в община Алхесирас на 1600
метра надморска височина. Алхесирас е територия, засегната от въоръжения
конфликт в Колумбия, което е причината отглеждането на кафе в този район да е
неизвестно дълго време. Едва приблизително през 2010 г. потенциалът за
отглеждане на кафе, развит в тази област, е открит и до днес.
Едуин Самбрано е собственик на Finca El Jardin и има
един от най-добрите кафета в Колумбия, характеризиращ се с това, че е много
плодов и чист.
Процесът на естествена ферментация на сорта Caturra се извършва в 40-литрови резервоари с въздушни клапи за освобождаване на въглероден диоксид и предотвратяване на навлизането на въздух. Времето за ферментация зависи от количеството захар и микроорганизми в кафеената черешка и може да отнеме от 36 до 72 часа, въз основа главно на скоростта на отделяне на диоксид, тъй като с приключване на процеса на ферментация отделянето на диоксид се забавя.
Натурален процес, сух
процес, немит или естествен изсушен на слънце се отнасят до един и същ метод на
обработка, който обикновено включва сушене на кафеени череши или на вътрешни
дворове, или на повдигнати африкански легла на слънце. За да се предотврати
развалянето на черешите, те се гребят и обръщат през целия ден и след това се
покриват през нощта или по време на дъжд. Този процес, който обикновено може да
отнеме 3-6 седмици, е по-традиционният метод за обработка на кафе. Този процес
на изсушаване на черешите на слънце произхожда от места без надежден достъп до
вода и обикновено работи най-добре в райони с ниска влажност и редки дъждове -
като части от Етиопия и Йемен - въпреки че има фермери, които използват
естествения процес и на други места, като Централна или Южна Америка.
След като черешите са изсушени до оптимално ниво,
те се изпращат в мелници, за да отделят семената от останалите сушени плодове,
известни още като "обелени".
Бърза покупка