СПЕШЪЛТИ КАФЕ BRUNCA MARESPI, COSTA RICA (RED HONEY) 250гр.

29.00 лв
СПЕШЪЛТИ КАФЕ BRUNCA MARESPI, COSTA RICA (RED HONEY)   250гр.

Дегустационни нотки: ябълка, грейпфрут, вишна, средно-висока киселинност, средно тяло, висока сладост


Произход Коста
Рика
Регион 
Pérez Zeledón, Buenavista
Farm 
Beneficio Marespi S. A.
Производител: 
Olman Ureña Ulloa 

Fermentation Red Honey
Сорт: Arabica
Red Catuaí
Надморска височина: 
1600 - 1850m

Omni Light профил за печене (подходящ за еспресо | филтър)


Насладете се на едно уникално кафе изпечено специално от  Богдан Джорджеску - Световен вицешампион по печене на кафе и румънски национален шампион.


Производителят Олман Уреня, трето поколение фермер, притежава и произвежда кафе във фермата си повече от 25 години. Микромелницата Marespi (известна още като Beneficio), където се обработва нейната микропартида Red Honey в Коста Рика, е най-съвременна. Тя включва тераси за сушене на слънце, високи легла за по-внимателно и прецизно сушене ,оранжерия и специално проектирани барабанни сушилни.
Всяка партида кафе, преминаваща през Мареспи, е напълно отделена, за да се гарантира пълна проследимост и постоянно качество на кафеените черешки. Самата мелница се намира наблизо, между районите Централна долина и Тарразу в Коста Рика;

Идеално местоположение, което им позволява да обработват кафе от най-добрите ферми в тези известни райони на отглеждане. Honey процеса стана донякъде популярен за различен вкусов профил в много страни с кафе през последните няколко години. Използвайки този метод, кафените череши се депулпират, но не изцяло. Остатъците от пулпа след това ще ферментират в зърна – като операторите на мелницата изсушават и въртят зърната много внимателно, така че да няма шанс за гниене, което би могло да развали партидата. Когато се прави правилно, какъвто е случаят с микролота Costa Rica Honey на г-н Ureña, процесът води до профил на чаша с много приятен вкус, с подчертана сладост, тяло и цитрусови нюанси.

Сорт Арабика - Arabica Variety Red Catuai
Кръстоска между високопроизводителния Mundo Novo и компактния Caturra, направена от Instituto Agronomico (IAC) на щата Сао Пауло в Кампинас, Бразилия. Растението е високопродуктивно в сравнение с Bourbon, отчасти поради малкия си размер, което позволява на растенията да бъдат близко разположени; Този сорт може да бъде засаден при почти двойна плътност. Формата на растението прави сравнително лесно прилагането на лечения срещу вредители и болести. Характеризира се ниска височина; Red Catuai е по-малко компактен от Caturra.Той е много чувствителен към ръжда от листа на кафе. Catuaí произлиза от Guarani multo mom, което означава "много добър". Има видове с жълти плодове и червени плодове и оттогава има много селекции в различни страни. Сортът е създаден през 1949 г. от кръстоска между Caturra Yellow и Mundo Novo и първоначално е наречен H-2077.
Сортът стартира в Бразилия през 1972 г. след селекция на родословието (селекция на отделни растения от последователни поколения) и е в широко отглеждане там. В Бразилия има няколко линии Catuai; Някои се отличават с високата си производителност. Линиите на Catuaí, прехвърлени в Централна Америка, изглеждат по-малко продуктивни; Проучвания от Хондурас и Коста Рика установяват, че не са наблюдавани значителни разлики в производителността между Caturra и Catuaí.
Това е икономически важно в Коста Рика, където през 1985 г. е въведен жълтоплоден Catuai, чиито потомци се разпространяват широко в цялата страна. Въведена е в Гватемала през 1970 г.; в момента около 20% от производството на страната е Catuai. Тя има незначително присъствие в други страни от Централна Америка.

Сравнително
скорошната поява на стил на обработка, известен като "honey", стана известен в страните производителки на кафе в Централна Америка, може би най-вече в Коста Рика. Този процес запазва някои от желаните характеристики на напълно ферментирало натурално кафе (тежко тяло, сладко -плодово с по-ниска киселинност, дълбоки нотки на шоколад), като същевременно ускорява значително процеса на сушене и намалява някои от рисковете от увреждане, мухъл и други дефекти, което може да се случи с напълно непокътната кафена череша на тераси или сушилни маси. Най-очевидната полза от “”honey” процеса е скоростта и ефективността на процеса на сушене, както и различните вкусови характеристики, които могат да възникнат чрез ферментация и експозиция. От друга страна, откритият плодов материал създава по-голям риск за производителите, тъй като изисква повече работа по сушене, за да се предотврати появата на примеси. Тези кафета също често имат неравномерен или непоследователен външен вид в зелените си форми, което може да бъде непривлекателно за пекарите, които са свикнали с по-равномерната чистота на измитото / измито кафе. /washed coffee/
Възможни варианти
Свързани продукти