Етиопия Benti Nenka, Етиопия Специално кафе
Насладете се на едно уникално кафе от Етиопия изпечено специално от Богдан Джорджеску - Световен вицешампион по печене на кафе и румънски национален шампион.
Cupping
notes:
кайсия, бергамот, флорални, средно тяло, средна цитрусова киселинност, висока сладост
Етиопия
Регион Хамбела Вамена, Гуджи, Оромия Бенти Ненка
Washing station: Wete Ambela Coffee - Mekuria Mergia и Elias Yifter
Сорт Арабика: Heirloom
Метод на обработка: Washed
Надморска височина: 1950
- 2100m
Районът на Гуджи получи много внимание през последните години. Тази станция за миене в област Guji in the kebele (neighborhood) of Benti Neka получава кафе от повече от 700 производители в района. Малките собственици на земя в района имат имоти с надморска височина между 1850м и 2100м. Тези височини всъщност са малко по-ниски в сравнение с Иргачеф, северната му съседка, и е средно с около 2 градуса по Целзий по-топла в тази област на Гуджи. Тази температурна разлика вероятно оказва влияние върху вкусовия профил на кафето, но е много трудно да се определи точно как. Започвайки със селското стопанство, което е предимно пасивно органично (почти естествено подобно на горите), малките ферми могат да имат само 120 дървета в имота си, за да се грижат. По време на прибиране на реколтата, когато става въпрос за бране, участва цялото семейството, а кафеените черешки се поставят върху имота след бране и преди депозиране в станцията за измиване. Кафето се бере, за да се гарантира, че са включени само зрели череши.
Има трима основни членове на Wete Ambela Coffee, Mekuria Mergia, съпругата му Enatenesh Desalegn и Elias Yifter. Те имат офис на четвъртия етаж на сграда в центъра на Адис Абеба. Те имат две станции за миене, една в Wote Konga в Yirgachefe и друга в Hambela в Guji, така че името Wete Ambela е комбинация от двете места.
Етиопското име Heirloom
се използва за описание на сортове от местно наследство, които са резултат от кръстосване между видове и сортове, а не идват от определен сорт. Местните сортове в Етиопия се наричат "етиопско наследство".Повечето кафета Heirloom са естествени потомци на сортовете Typica или Bourbon. Смята се, че Етиопия е дом на няколко хиляди различни сорта кафе.
Бърза покупка