Бял чай

Белият чай е леко окислен вид чай, който расте и се отглежда основно в Китай, в източната провинция Фудзиен  Отскоро се отглежда и в източен Непал, Тайван, северен Тайланд, северна Шри Ланка и Индия.
Белият чай се прави от пъпките и листата на растението Camellia sinensis(китайска камелия). Пъпките и листата се оставят да се изсушат на естествена слънчева светлива преди да бъдат леко обработени, за да се предотврати окисление или по-нататъшна необходимост от обработка на чая.
Името „бял чай“ произлиза от финия сребристобял мъх, с който неотворените пъпки на чаеното растение са покрити. Самата напитка не е безцветна или бяла, а има светложъл оттенък.
Според проучване на екип от университета на Мериленд, чаят е втората най-консумирана напитка в света, отстъпваща лидерската позиция само на водата.

Чаят, независимо дали е черен, бял или зелен, произлиза от едно и също растение – Camellia sinensis, което обяснява споделените им полезни качества: силни антиоксиданти, които забавят стареенето и понижават риска от инфаркт, благоприятстват оптималното тегло и са полезни в превенцията и лечението на ракови заболявания.

Макар да имат много споделени полезни качества, те предлагат и някои уникални за всеки сорт.

Белият чай е най-добър за денталната хигиена. Според изследване, публикувано в Dental Research Journal, белият чай е толкова богат на естествени флуориди, че с редовния му прием може да се предотврати развитието на кариеси, натрупването на дентална плака и някои видове орален рак. Специфични за този тип чай са и някои антиоксиданти, които предотвратяват разграждането на еластина и колагена, което запазва кожата по-младолика и без бръчки.

Зеленият чай е доказан помощник в третиране на сърдечносъдови заболявания, отделяне на излишни за тялото течности, оздравяване на рани, контрол над кръвната захар и подобряване на мозъчната функция. Той понижава и оксидативния стрес върху кръвните липиди, което от своя страна намалява риска от образуването на съсиреци в кръвта, а те могат да доведат до инсулт, инфаркт, емболия и др. Според изследване, публикувано в световния журнал Nutrition and Cancer, зеленият чай предотвратява туморогенеза в тъканите на кожата, белите дробове, хранопровода, стомаха и червата.

Белият чай обикновено е по-скъп от зеления, понеже се състои от най-младите и нежни чаени листенца, които се събират в началото на сезона. И зеленият и белият чай се подлагат на минимална обработка, което означава, че съдържат много повече полифеноли от черния чай. Макар белият чай да се приема за по-здравословен от зеления, научен екип от американския Lehman College, доказва че двата имат сходна концентрация на полифеноли и катехини – основните съставки, придаващи им здравословни качества.

Белият чай обаче съдържа от 30% до 60% по-малко кофеин от зеления и има по-мек и „цветен” вкус от горчивия зелен чай, което го прави много по-ценен.

Изпиването на обикновена чаша бял чай може да ни помогне да понижим риска от ракови образувания, ревматоиден артрит, а също и да забавим появяването на бръчки.
Белият чай се прави от листа, които са обработени така, че те леко да увехнат и загубят „тревистия” вкус на зеления чай, като едновременно с това са подложени на минимално окисляване. Също като зеления и черния, белият чай се прави от растението Camellia sinensis.   Белият чай е специалитет на Китайската провинция Fujian. Листата идват от различни чаени култури. Известни са видовете храсти Da Bai, Xiao Bai, Narcissus, Chaichа.
Точно като другите чайове, белият също идва от растението Camellia sinensis, но листата са набрани и прибрани преди да са се разтворили напълно, когато пъпките все още са покрити с фина бяла обвивка. От тук идва и името му. Белият чай е много по-дефицитен от другите традиционни чайове и доста по-скъп.
Белият чай прилича на зеления по това, че е преминал през много малко обработване и не е ферментирал. Но има значителна разлика във вкуса. Повечето зелени чайове имат отличителен „тревист” вкус, който при белия чай липсва. Вкусът е описан като лек и сладък. Препоръчително е белият чай да се запарва във вода с температура, под тази на кипене.
Ако пиете чай за здраве, може да бъдете заинтригувани от способностите на белия чай. Съдържа значително по-малко кофеин от другите видове чай, 15мг, в сравнение с 40мг за черния чай и 20мг за зеления. Някои проучвания доказват, че белият чай съдържа повече антиоксиданти дори от зеления чай.

Сравнение на бял и зелен чай

Антиоксиданти
Проучвания показват, че в младите листа на белия чай се съдържат повече антиоксиданти от тези на зеления чай. Концентрацията на антиоксидантите в белия чай са три пъти повече от тези в зеления. Това прави белия чай, чаят с най-висока концентрация на антиоксиданти. За сравнение, една чаша бял чай съдържа 12 пъти повече антиоксиданти от чаша прясно изцеден сок от портокал.


Вкус
За мнозина вкусът на чая е от съществено значение, а не много хора харесват „тревистия” вкус на зеления чай. Белият чай има много по-нежен и фин вкус, успокояващ, копринен и дори сладнеещ. Вида на правилно запарения бял чай е описан от любителите като бледо златен, напомнящ на младо бяло вино.


Цена
Поради причината, че белият чай се бере само от някои видове храсти и само няколко дни от ранната пролет, и се обработва по много специален и деликатен начин, той е много по-дефицитен от другите типове чай. Това също означава, че той е по-скъп, понякога до 3 пъти по-скъп от зеления за най-добро качество. От друга страна е необходимо по-малко бял чай за да се направи добра запарка, която да достави антиоксиданти и сила на имунната система. Само една супена лъжица бял чай е достатъчна за запарването на един литър и то няколко пъти. Сигурно имате черен чай в кухнята, както и популярния зелен чай. Но колко често си купувате бял чай? Той има по-голяма популярност от зеления сред почитателите на напитките, които са не само вкусни, но и полезни.
Белият чай се смята за един от най-изисканите и скъпи сортове чай, и е разпространен най-вече в Китай, където го ценят много. Според древна легенда  китайският император Шън Нун се разхождал замислено из градината пред двореца си. Той изобщо не забелязал, как в чашата му с топла вода паднали няколко листенца то чаеното дърво.
Когато опитал напитката, бил потресен от нежния аромат и изтънчения вкус. Тайната на белия чай е в неговото събиране и в обработката му. Листенцата на белия чай могат да се събират само в продължение на няколко часа и то само през два дни в годината – през април и през септември.
При обработката на чая процесът на ферментация на чайните листенца е сведен до минимум, за да се запазят всички полезни вещества и витамини. Белият чай е доста капризен, що се отнася до транспортирането му, което го прави още по-скъп. Цената му е между 100 и 3000 долара за килограм.
Белият чай не напразно се смята за еликсир на младостта, тъй като е мощен имуностимулатор, продължава младостта на кожата и има антибактериални свойства. Ако водите напрегнат живот и сте заети с мисловна дейност, белият чай ще ви помогне лесно да се възстановите от умствената умора.
Освен това белият чай помага за бързото сваляне на килограмите, тъй като пречи на увеличаването на адипоцитите – клетките, от които се образува мастната тъкан. За да запази белият чай аромата си, трябва да се съхранява в сухо помещение.
Ако пиете чай за здраве, добре е да помислите за БЕЛИЯ ЧАЙ! Той премахва умората и стимулира умствената дейност. Оказва положително влияние върху централната нервна система.
Отразява се благоприятно на сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове, ефикасен е срещу главоболие.Действа освежаващо,антидепресивно. Чаят садържа естествени антиоксиданти, които са ефикасно средство в борбата срещу рака, действат превантивно против образуването на злокачествени тумори. Забавя процеса на стареене на кожата. Чаят е естествен източник на флуорони съединения и благодарение на това възпрепяства зъбния кариес.Той съдържа витамини от група В, най- вече В1 и В2, витамини А,С,Е,К и Р. Витамин Р в комбинация с витамин С спомага за натрупването на аскорбиновата киселина и повишава имунитета на организама. Катехините, съдържащи се в чая, нормализират дейноста на чревната микрофлора. Екстракт от бял чай може да помогне срешу борбата с вируси и бактерии, като по този начин намаляване на честотата на стафилококи и стрептококи инфекции, пневмония, плесенясване, а дори и зъбна плака. бял чай помага клетките на кожата чрез стимулиране на имунната система, когато са изложени на вредни лъчи на слънцето. Това предполага, че белият чай потенциално може да се използва за лечение на някои форми на рак на кожата  и да служи като средство в козметиката за предпазване от признаците на стареене от увредената кожа. Бял чай може да има приложение в инактивиране на патогенни микроби човека, т.е., бактерии, вируси и гъбички.
Намаляване на ефекта от атеросклеротични плаки и понижаването на кръвното налягане
Намаляване на канцерогени, които са всяко вещество, пряко свързани с причиняващи рак.
Намаляване на риска от инсулт и сърдечна недостатъчност, като намалява нивото на лошия холестерол и увеличава нивото на добрия холестерол
Намаляване на риска от диабет, като намалява нивата на кръвната захар
Защита на кожата от увреждане от ултравиолетова светлина, чрез стимулиране на имунната система, когато са изложени на вредните ултравиолетови лъчи.
Намаляване на риска от ракови тумори, свързани с дебелото черво, на простатата и рак на стомаха.

Белия чай, отглеждане

Производството на белия чай изисква големи грижи и усилия. Избират се определени сортове на чаения храст и се отглеждат няколко години преди да дадат първата си реколта.
Най-добрият бял чай се бере в ранна пролет. Когато настъпи моментът, берачите внимателно откъсват на ръка сребърни пъпки и избирани листа от растенията.
Белият чай не се бере в дъждовни дни или когато е паднала слана. Белият чай може да се бере само в кратък период всяка година, затова е рядък и ценен.
Пъпките и листата след това се подлагат на обработка с пара и бързо се изсушават, за да не се окислят, именно така в тях се съхраняват полифенолите. За разлика от черния или зелен чай, белият чай не се навива на рула, а само леко се оксидира и това го прави най-малко обработения чай. Оттук произтичат и големите му ползи за здравето.
Климатът, надморската височина и почвата са много важни. Всички те ви предоставят възможността да се наслаждавате на всяка чаша бял чай!

Белия чай, ползи за здравето

Чаят от векове се използва в медицината. Днес съвременната наука открива онова, което хората в Китай и в целия свят знаят отдавна: чаят е полезен за здравето. Макар че зеленият и черният чай са много здравословни, белият е най-малко обработеният чай и поради тази причина съдържа най-високите нива антиоксиданти. Той може би е върховната Напитка за здравето.

Антиоксидантите в белия чай

Антиоксидантите са хранителните вещества, които защитават тялото от увреждането на свободните радикали. Свободните радикали са вредни атоми или молекули, които опустошават тялото като увреждат ДНК-то и ускоряват стареенето. Антиоксидантите ги извличат и неутрализират. Белият чай съдържа голямо количество от тези защитни хранителни вещества.

Белият чай предпазва от рак

Белият чай има силно въздействие върху причиняващите рак клетки и срещу много различни видове рак като рак на дебелото черво, простатата и стомаха. Флаваноидите, клас антиоксиданти, спират растежа на раковите клетки и предотвратяват развитието на нови ракови клетки. В някои случаи, белият чай е доказал, че действа толкова добре, колкото изписваните с рецепта лекарства, но няма странични ефекти.

Белият чай снижава кръвното налягане

Изследванията показват, че белият чай разрежда кръвта и подобрява функцията на артериите. Той помага за снижаването на високото кръвно налягане и го поддържа здравословно. Като прави кръвоносните съдове силни и здрави, белият чай пази тялото от поражения, нанесени от удари.

Белият чай снижава холестерола

Катехините, друга група антиоксиданти, са доказали, че снижават холестерола, а белият чай прелива от катехини. Холестеролът е особен вид мазнина и е необходим за здравето. Има полезен и вреден холестерол, а белият чай повишава полезния, като в същото време снижава вредния холестерол. Това предпазва от втвърдяване на артериите и от запушване на кръвоносните съдове.

Белият чай защитава сърцето

Като разрежда кръвта и снижава кръвното налягане и холестерола белият чай защитава сърцето и има благотворно влияние върху цялото кръвообръщение. Изследователите също така откриха, че хората, които пият по 2 или повече чаши чай на ден е почти 50% по-малко вероятно да умрат от сърдечен удар. Белият чай е наистина забележителна, тонизираща сърцето напитка.

Белият чай съдейства за изграждането на по-здрави кости

Изследванията откриха, че хората, които пият чай редовно имат по-висока плътност и здравина на костите от онези, които не пият. Белият чай въздейства благотворно на страдащите от артрит и остеопороза.

Белият чай има антибактериални и противовирусни свойства

Белият чай е естествен убиец на бактерии и вируси. Антиоксидантите са толкова много в белия чай, че те тонизират цялата имунна система и осигуряват защита от редица различни нападатели и от широк спектър от заболявания. Той помага в предпазването от настинка и грип и облекчава симптомите на ХИВ.

Белият чай заздравява зъбите и венците

Белият чай съдържа малки количества флуорид и други хранителни вещества, което поддържа зъбите силни и здрави. Той също така убива бактериите, причиняващи зъбен камък, кариеси и лош дъх.

Белият чай пази кожата и я поддържа здрава

Свободните радикали, породени от прекомерното излагане на слънце, стресът и лошата храна могат да увредят кожата и да причинят преждевременното й остаряване. Като унищожава свободните радикали, белият чай предпазва кожата и спомага за премахването на част от уврежданията. Пиенето на бял чай осигурява здрава и блестяща кожа.

Белият чай, други ползи за здравето

Белият чай предлага и много други ползи. Той снижава кръвната захар и предпазва от или облекчава симптомите на диабета. Намалява стреса и повишава енергията.
Не е сигурно дали белият чай помага в отслабването или не. Изследвания показват, че чаят ускорява метаболизма и предразполага тялото да гори повече мазнини, но по-вероятно е добрите резултати да се дължат на балансирана храна и на редовна физическа активност. Въпреки това, добавянето на бял чай в плана ви за отслабване няма да навреди.

Преглед на ползите за здравето от пиенето на бял чай

Вече видяхте, че белият чай има широко въздействие върху тялото и носи впечатляващ брой ползи за здравето. Най-голямата му сила е в предотвратяването на заболявания и неразположения.
Белият чай предпазва от рак, атеросклероза и удар, водещите причини за смърт в индустриалния свят, както и от редица други заболявания. Той облекчава симптомите на болестите и стимулира възстановяването на здравето. Белият чай укрепва кръвообръщението и имунната система, както и костите, зъбите и венците и изгражда здрава кожа.

Най-добрите съвети по отношение на белия чай

1.Купувайте висококачествен бял чай на листа
Най-добрият бял чай е този на насипни листа. Листенцата имат далеч по-изключително качество и вкус от пакетирания на пакетчета чай, който обикновено се прави от праха на дъното на чаените контейнери.
2. Запарвайте белия чай за 3-5 минути в много гореща вода
Като зеления чай, белият най-добре се запарва в чиста вода, която е много гореща, но не вряща. За по-силен вкус, запарете няколко минути по-дълго. Използвайте по 2 чаени лъжички листенца за всяка чаша.
3. Пийте по 2-4 чаши бял чай на ден
Изследванията показват, че 2-4 чаени чаши бял чай на ден предоставят повече ползи за здравето от само една чаша. За да ви е по-рентабилно, просто запарвайте отново листата веднъж или два пъти, за да извлечете всичките хранителни вещества от тях.
Когато използвате отново чаени листа, ги оставете няколко минути по-дълго отколкото при първата запарка.
4. Създайте си собствен ежедневен ритуал за пиене на чай
Заделяйте по няколко минути всеки ден за вашия си Чаен ритуал. Прекарвайте това време в тишина като просто се отпускате и се наслаждавате на чая. Дишайте дълбоко и с лекота, облегнете се в удобен стол, пуснете си успокояваща музика, правете нещата, които ви действат най-добре. Вие не само ще извлечете ползи от пиенето на чая, но и от облекчаването на стреса. Това ще се превърне в една от любимите части на деня ви и ще е чудесен начин да се насладите на белия чай.
5. Споделяйте дара на белия чай
Белият чай е чудесен подарък за хората, които обичат чай. Той има лек, освежаващ вкус а сортовете Silver Needle са невероятно красиви. Той е и подарък за здравето. Ще се почувствате добре като знаете че обогатявате живота на някого. Освен това, малка опаковка бял чай на листа може да стигне за седмици.


  Любопитно